[Online Marketing Begrip]

Cloaking

Wat is cloaking

In online marketing is cloaking is een techniek waarbij een website een pagina met andere content toont aan zoekmachines dan aan gebruikers. Dit wordt gedaan om de ranking van de website te verbeteren door middel van zoekmachineoptimalisatie, maar het is vaak in strijd met de richtlijnen van zoekmachines. Sommige websites gebruiken cloaking om bepaalde soorten content te verbergen voor Google.

Wat zijn de risico’s van Cloaking?

Het is belangrijk om te weten dat cloaking voor Google valt onder Black hat SEO & SPAM. Het laten zien van een versie van een pagina aan Google die anders is dan bezoekers zien is tegen de richtlijnen.

Let hier dus op.

Dynamisch gerenderde content

Sommige websites gebruiken JavaScript om content aan bezoekers te tonen. Deze wordt dan door de browser gerenderd nadat een bezoeker op de pagina komt. Hierdoor is content die Google ziet anders dan wat de bezoeker ziet. Als de pagina sterk gelijkend is is dit geen probleem. Maar heb je een pagina waarbij wat Google ziet over honden gaat, maar je bezoekers over katten? Dan kan dit door zoekmachines behandeld worden als cloaken.