1. SEO Shortcuts
Eén van de extensies die ik nooit in een lijstje heb gezien. En gezien de functies is dat toch vreemd. Het is een extensie die 'shortcuts' (whats in a name) heeft naar verschillende SEO (gerelateerde) tools. Het heeft een drietal soorten commando's om in te geven in de browser:
- Open
Opent een bepaalde tool met de huidige URL. - Inject
Laadt een script of stylesheet met weergave in de pagina. - Run
Laadt een script met weergave in de browser console.
Je opent zo oa heel snel:
- Ahrefs
- Google's PageSpeed Insights Tool
- Google's Structured Data Testing Tool
- Webpagetest.org
Of je markeert heel snel oa:
- Alle links
- De heading structuur
Allemaal vanuit het gemak van je toetsenbord en allemaal met de huidige URL die opent in de tool naar keuze.
De SEO Shortcuts extensie is gemaakt door Sander Heilbron.
Download in Chrome
2. SEO Peek
Ook een extensie van Sander Heilbron. SEO Peek. Een simpele extensie die je heel snel wat On-Page info geeft:
- De pagina title-tag inhoud
- De meta description
- H1 heading inhoud
- De HTTP status
- Canonical info
- etc
De volledige functionaliteit staat beschreven op de pagina van SEO Peek.
Download in Chrome
3. Ahrefs toolbar
Waar veel mensen SEO Specialisten zweren bij de toolbar van Moz, zweer ik bij die van Ahrefs. Gegeven, om er alles uit te halen heb je wel een abonnement op Ahrefs nodig, maar toch. Direct informatie bij zoekopdrachten in Google. En informatie over het zoekwoord:
- Het zoekvolume
- De CPC in Google Ads
- Het aantal backlinks die de pagina's bij zoekresultaten hebben
- En nog veel meer
4. Redirect Path
Een handige extensie die je snel laat zien of een pagina je redirect naar een andere pagina of niet. Ook als er meerdere redirects zijn (niet goed) zie je dat ook.
5. Keyword Surfer
Zoekvolumes, gerelateerde zoekwoorden, geschatte traffic aantallen voor het domein van de gevonden websites direct in de zoekresultaten.
Gratis!
6. View Rendered Source
Websites hebben een 'broncode' en een DOM die gerenderd is. Lang verhaal kort: die twee kunnen nogal verschillen. Zeker met gebruik van JavaScript Frameworks zoals Angular of site builders zoals Wix.
De broncode is origineel, de gerenderde DOM is hoe de website eruit ziet. Met View Rendered Source zie je beide en het verschil.
7. Scraper
Hiermee kun je data van webpagina's 'scrapen' met behulp van jQuery of XPath. En als je niet weet wat dat is dan kun je gewoon rechtsklikken op iets wat je wilt scrapen. Dan maakt scraper hier een XPath voor. Bijvoorbeeld als je alle headings van een pagina in een lijst wilt zetten.
Dan heb je de mogelijkheid om ze naar je klembord te kopiëren of direct naar Google Sheets.
Extra handig: de mogelijkheid om presets toe te voegen. Scrape je vaker een bepaald soort data? Dan voeg je die gewoon als preset toe en hoppa, even selecteren en je hebt je data. Bijvoorbeeld de top 5 titles / links uit de zoekresultaten van Google.
8. Remove Breadcrumbs
Een handige extensie voor als je de volledige URL van een gevonden resultaat wilt zien in Google.
9. Trends Everywhere
Ook een uitbreiding van de Google zoekresultaten pagina. Je krijgt direct een grafiek met Google Trends data over je zoekopdracht in beeld.
10. Bonus: Google SERP Counter
Ik zoek vaak en veel. En heel vaak wil ik weten op welke positie een bepaalde pagina staat. En vaak niet alleen in de top 10. Als je dat vaak wilt weten heb je echt geen zin om iedere keer te tellen. Geloof me, echt niet.
Daarom gebruik ik de SERP Counter. Die geeft me direct links van de zoekresultaten de positie. Tip: heb je geen zin om van pagina 1 iedere keer een pagina door te klikken? Klik dan als je een zoekopdracht hebt gedaan in de omnibox, en ga achteraan de URL staan. Hieraan voeg je &num=100 aan toe en je krijgt één pagina met 100 resultaten.